05 Feb
Career control

Career control

 

72% van de werknemers vindt het belangrijk om zelf de regie over zijn of haar carrière te voeren. Dit blijkt echter makkelijker gezegd, dan gedaan. Volgens HR-managers vinden medewerkers het lastig om te vertellen wat hun talenten zijn. Een andere reden is dat zij geen tijd hebben om over hun carrière te filosoferen (64%). 

Waar begin je als je richting wilt geven aan je eigen loopbaan? 5 tips.

1. Reflecteer en durf in de spiegel te kijken

Het is goed om regelmatig een loopbaan-APK te doen. Vraag jezelf eens af of je nog wel op de goede plek zit. Is het uitdagend genoeg? Haal je voldoening uit je werk? Zo voorkom je dat je vastroest in je werk. Of dat je het gevoel krijgt dat jouw carrière doodloopt.

2. Houd de ontwikkelingen binnen je vakgebied bij

Gemiddeld kun je zo’n 3 jaar vooruit met wat je hebt geleerd. Als je je vakkennis op peil houdt en weet welke opleidingen er zijn, kun je makkelijker een voorstel doen voor een opleiding bij je werkgever. Bovendien kun je een deel van je studiekosten kunt aftrekken van de inkomstenbelasting.

3. Volg de ontwikkelingen in het werkveld

Misschien bestaat jouw baan over 10 jaar niet meer, bijvoorbeeld als gevolg van automatisering. Wie anticipeert op maatschappelijke ontwikkelingen kan op tijd kiezen voor om- of bijscholing.

4. Sta stil bij de ontwikkelingen in jezelf

Niet alleen jouw vak verandert, jijzelf ook. Verricht je fysiek werk? Vraag je dan af in hoeverre je dit verwacht vol te houden op de lange termijn. Of wil je minder werken zodat je meer tijd met je gezin kunt doorbrengen. Dit heeft vanzelfsprekend ook invloed op jouw werk.

5. Communiceer en wees proactief

Als je de ontwikkelingen volgt, weet je waarschijnlijk goed wat jouw organisatie nodig heeft en wat jouw rol daarin kan zijn. Wil je een volgende carrièrestap maken?. Dan is het zinvol om een keer in gesprek te gaan met je leidinggevende. Vertel over je ambities en vraag wat de mogelijkheden zijn. Als je baas niet weet waar jij naartoe wilt, kan hij je ook geen zetje geven. Zet hem op!