18 Dec
De fijne kneepjes van het functioneringsgesprek

De fijne kneepjes van het functioneringsgesprek

Tijdens het functioneringsgesprek ga je in gesprek over wat goed gaat en wat beter kan  in je functie. En hoe je werkgever je daarbij kan ondersteunen. Maar wat kun je zelf doen om goed beslagen ten ijs te komen?

Bereid je voor
Tijdens een functioneringsgesprek kun je richting geven aan je loopbaan. Je leidinggevende kan jou vertellen wat je kunt verwachten van een functioneringsgesprek en hoeveel tijd het gesprek in beslag neemt. Waarschijnlijk krijg je een lijst met agendapunten. Lees die aandachtig door. Maak ook een lijstje van de dingen waar jij het over wilt hebben. Denk aan leerdoelen, je plek in het team en samenwerking met collega’s.

Reflecteer
Om je goed voor te bereiden op een functioneringsgesprek, is het aan te raden om het verslag van het vorige functioneringsgesprek nog eens door te lezen. In hoeverre ben je erin geslaagd om doelstellingen te behalen? Wat heb je gepresteerd? Benoem dit ook tijdens het gesprek. Het gesprek is niet alleen om terug te blikken, maar ook om vooruit te kijken. Bedenk daarom wat je volgend jaar wilt bereiken en wat je daarvoor nodig hebt.

Kom met oplossingen
Het wordt vaak gewaardeerd als medewerkers meedenken over de toekomst van de organisatie. Zie jij dat er zaken beter kunnen? Geef dit dan aan en kom waar mogelijk met concrete oplossingen. Hetzelfde geldt voor het richting geven aan je carrière. Laat je leidinggevende weten welke stappen je wilt maken, en wat je daarvoor nodig hebt. Ook hierin geldt: hoe concreter, hoe beter. Dus als je een opleiding wilt volgen, zoek dan eerst uit wat dat kost.

Maak een verslag
Je werkgever maakt een verslag van het gesprek. Jij krijgt daar ook een kopie van. Bekijk goed of alle gemaakte afspraken hierin terugkomen. Onderschat de waarde van dit verslag niet. Je leidinggevende bewaart het in jouw dossier. Bij het volgende functioneringsgesprek komt het weer op tafel.

Laat niet alles afhangen van dit ene gesprek. Loop je tussen de functioneringsgesprekken door tegen dingen aan, praat hier dan over met je leidinggevende. Zo voorkom je frustraties en houd je plezier in je werk!