22 Oct
Flexibel werken? Let op de balans!

Flexibel werken? Let op de balans!

Thuis werken, onregelmatig werken, ’s avonds werken, het kan tegenwoordig allemaal. Het IKB draagt daar ook een steentje aan bij. Maar wat doet flexibel werken met je gezondheid?

Ralph Moorman is gezondheidscoach en adviseert bedrijven over gezondheid en voeding. Hij schreef de bestseller De hormoonfactor. “Vrijheid en keuzevrijheid geven mensen altijd een lekker gevoel. Emotioneel kan flexibiliteit je dus veel verlichting geven. Maar er zijn ook wat valkuilen zoals de verstoring van het dagritme en je eetpatroon. Een constant dagritme is belangrijk. Als werktijden zo worden verlegd dat er voor het slapen veel activiteit is, lijdt het slapen daaronder. Een slecht dagritme is ook niet altijd goed voor een gezond eetpatroon. Veel mensen slaan het ontbijt over en compenseren dat later op de dag, waarbij ze gemiddeld meer eten. Je krijgt het dubbel en dwars terug, mét rente.”

Daarnaast kan juist het gevoel optreden dat je altijd bereikbaar moet zijn. Bij een werkdag van 9 tot 17 wordt er na 17 uur niets van je verwacht. Als je flexibel werkt en je mails ’s avonds beantwoordt, verwachten klanten en collega’s dat je ook op andere tijden beschikbaar bent. Dat kan je een opgejaagd gevoel geven. Dat is iets waar je tegen moet kunnen.

Gelukkig blijkt uit onderzoek dat medewerkers zich gezonder gedragen en zich ook gezonder voelen als zij flexibel kunnen werken. Ze slapen langer en gaan bij lichamelijke klachten eerder naar de huisarts. Ook hadden zij minder last van stress.

Gezondheidscoach Ralph Moorman ziet inderdaad ook voordelen. Door flexibel werken krijg je weer grip op je eigen leven en kun je eigen keuzes maken. “Maar,” zo waarschuwt Moorman “teveel keuze is weer stressverhogend. Zoek daarom naar de balans tussen controle en uitdaging.”