25 Dec
Koude douche: geen afknapper maar opknapper

Koude douche: geen afknapper maar opknapper

Elke dag koud douchen leidt tot minder ziekteverzuim. Dit blijkt uit een publicatie van het AMC in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE.

Ruim 3.000 vitale mensen deden mee aan het onderzoek van Geert Buijze. Ze werden verdeeld in 4 groepen. 1 groep douchte gewoon, de andere groepen douchten dagelijks 30, 60 of 90 seconden met koud water. Het onderzoek werd gehouden in de winterperiode omdat zich dan relatief veel mensen ziek melden vanwege de griepgolf. Het kraanwater is dan ook op zijn koudst, zo’n 10 graden. De deelnemers zijn tot 90 dagen na het experiment gevolgd.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die koud douchen minder ernstig ziek zijn en ook weer sneller beter zijn. Daardoor meldden zij zich 29% minder vaak ziek. In 3 maanden zijn koude douchers 1 dagdeel minder ziek dan warme douchers. Hoe lang zij koud douchten, maakte daarbij geen verschil.

Koud douchen doet dus blijkbaar iets met het afweersysteem. Wat precies, wordt nader onderzocht. Een koude douche geeft trouwens ook een mentale boost. Russen doen daarom in de winter aan wakzwemmen en in Nederland duiken we op 1 januari en masse in het koude water. Zo kunnen we er weer een heel jaar tegenaan.