15 Oct
Lang leve de benenwagen

Lang leve de benenwagen

Als je gezond wilt blijven, moet je minstens 5 dagen per week 30 minuten matig intensief bewegen. Dat stelt de beweegnorm tenminste. Meer dan de helft van de Nederlanders haalt dat niet. ‘Druk’ is een veelgehoord excuus. Als je rond je werk wat beweegmomenten plant, kom je waarschijnlijk al een heel eind. Mensen die aan een bureau werken en niet of nauwelijks bewegen, kunnen grote gezondheidswinst boeken. Wie 30 minuten per dag beweegt, wordt lichamelijk én mentaal fit. Zo ben je ook beter bestand tegen stress.

Wat kun je doen? Kies – als de afstand dat toelaat – eens voor de benenwagen voor het woon-werkverkeer. Pak de fiets of wandel naar je werk. Laten we eerlijk zijn, reizen met de auto is vaak een bron van ergernis. Als het even tegenzit, sta je in de file. En bij aankomst moet je nog eens op zoek naar een parkeerplaats. Fietsende medewerkers zijn in het algemeen gezonder en gelukkiger. Wie gelukkig is, is productiever en levert beter werk. Werkgevers mogen trouwens ook een onbelaste reiskostenvergoeding geven als je met de fiets reist. 

Kom je met openbaar vervoer naar je werk, stap dan eens 1 of 2 haltes eerder uit. De wandeling is goed voor je lijf en je komt ook veel meer ontspannen aan op je werk. De 30 minuten van de beweegnorm is trouwens een optelsom. Als je 2 keer een kwartier wandelt, kom je er dus ook.

In sommige bedrijven wordt de lunchwandeling gestimuleerd. Als je samen met je collega’s een wandeling maakt tijdens de lunch is dat gezond en het is bovendien goed voor de teamspirit. Een beetje stevig doorwandelen zet al zoden aan de dijk. Wil je je hartvaatstel in goede conditie houden, dan zal je intensiever moeten gaan bewegen.