03 Jul
Mantelzorger verdient beter

Mantelzorger verdient beter

Volgens het CBS hebben 1,2 miljoen werknemers familie of naasten die zorg nodig hebben. 1 op de 8 werknemers combineert werk met mantelzorg. Dat worden er waarschijnlijk alleen maar meer. Nederland vergrijst tenslotte en er wordt steeds verder bezuinigd op langdurige zorg. Wat hebben mantelzorgers nodig om werk en zorg zo goed mogelijk te kunnen combineren?

Er bestaat al een aantal verlofregelingen voor mantelzorgers. Zo kun je lang- of kortdurend verlof aanvragen. In beide gevallen heeft dit gevolgen voor je inkomen. De Sociaal Economische Raad (SER) wil laten onderzoeken of het inkomensverlies kan worden gecompenseerd. Wel zo eerlijk. Als iemand beroep kan doen op een mantelzorger, vallen de zorgkosten namelijk gemiddeld zo’n 20% lager uit. Maar mantelzorgers hebben niet alleen behoefte aan financiële compensatie. Ze zouden ook geholpen zijn als ze – in goed overleg met de werkgever - flexibel kunnen werken, bijvoorbeeld door te schuiven met uren of tijdelijk minder te werken.

Een goede regeling is ook in het belang van werkgevers. Volgens de landelijke Arbodienst Arboned melden vooral 45-plussers zich ziek omdat ze stress hebben van de combinatie werk en zorg. FNV meldt dat een kwart van de werkende mantelzorgers minder is gaan werken of helemaal is gestopt. 1 op de 6 mantelzorgers meldt zich wel eens ziek om te kunnen zorgen. Veel van hen hebben ook nog eens een knagend schuldgevoel: 20% vindt dat hij of zij tekortschiet naar degene die ze verzorgen. 1 op de 10 voelt zich ook nog eens schuldig naar zijn collega’s.

Reden genoeg dus om de bestaande regelingen eens onder de loep te nemen. Ben jij mantelzorger en kun je wel een steuntje in de rug gebruiken? Kijk dan eens op de site van mantelzorgpower. Je vindt hier informatie over bestaande regelingen op het werk en in de zorg. Bovendien tref je hier tips aan die je helpen vooral zelf overeind te blijven.