18 Sep
Pauze met een grote P

Pauze met een grote P

Bijna iedere werknemer geniet dagelijks van een (lunch)pauze van een half uur. Als je deze tijd goed benut, dan ben je aan het einde van de dag minder vermoeid. 4 dingen die je kunt doen om je pauze te optimaliseren.

Het zijn er weinig, maar ze bestaan wel, mensen die nooit pauze nemen. 5% van de werknemers werkt door zonder lunchpauze. 6 op de 10 Nederlanders neemt minder pauze dan is toegestaan. Volgens de Arbeidstijdenwet heb je  minstens 30 minuten pauze als je 5,5 uur of meer werkt. Je hebt het hard nodig. Als je je tijdens de lunchpauze ontspant, ben je de rest van de dag minder vermoeid. Wat kun je wel doen om je op te laden in de lunchpauze?

1.     

Ga weg van je werkplek
Als je je boterhammetje achter je computer eet, ben je waarschijnlijk toch geneigd om even snel te reageren op die binnenkomende mail. Loop daarom altijd tijdens je pauze weg van je werkplek. Zet, als het even kan, ook je telefoon op stil.

2.     

Maak een lunchafspraak
Woont je vriendin in de buurt? Tijdens de lunch kun je even kort bijpraten. Zo kom je helemaal los van je werk.

3.     

Kom in beweging
Met een wandeling van een half uur voldoe je al ruim aan de Norm Gezond Bewegen. Denk ook eens aan een paar eenvoudige yoga-oefeningen.

4.     

Werk aan je hobby
Houd je van lezen? Of los je graag kruiswoordpuzzels op? Gebruik je lunchpauze voor je hobby. Uit het eerder genoemde onderzoek blijkt dat je de meeste uit je pauze haalt als je helemaal zelf bepaalt hoe je hem inricht.