05 Nov
Show je soft skills

Show je soft skills

Op de werkvloer is steeds meer behoefte aan menselijke eigenschappen, oftewel soft skills. 77% van de werknemers vindt vaardigheden als presenteren, communiceren en onderhandelen net zo belangrijk als technische vaardigheden. Omdat banen steeds minder routineus worden, zouden soft skills in 2030 zelfs belangrijker zijn dan feitelijke kennis. Hoe laat je zien wat je in huis hebt?

 

Bij je sollicitatie
Met een diploma kun je aantonen over welke hard skills je beschikt. Dat je flexibel of creatief bent is een stuk moeilijker te bewijzen. Vergeet daarom niet bij je sollicitatie je nevenactiviteiten te vermelden. Vertel dat je de voorzitter van de jeugdcommissie van de plaatselijke hockeyclub was. Zo laat je zien dat je over organisatorische vaardigheden beschikt en sportief en maatschappelijk betrokken bent. Ook uit je vorige banen valt veel op te maken. Schroom ook niet om je takenpakket te vermelden als je daarmee je soft skills kunt onderstrepen.

 

Onder collega’s

  • Zoek het compromis: Luister naar je collega’s, ook als je zeker weet dat jouw oplossing de beste is. Mogelijk komen zij met zaken waar je niet aan hebt gedacht. Zo laat je zien dat je een teamplayer bent. Ook je onderhandelingsvaardigheden en flexibiliteit komen aan bod.
  • Wees sociaal: Probeer een verbinding aan te gaan met je collega’s. Mensen praten graag over dingen die voor hen belangrijk zijn. Vraag wat ze in hun vrije tijd doen en onthoud de namen van hun kinderen. Je collega’s zullen je vriendelijk en communicatief vinden.
  • Communiceer: Breng je collega’s op de hoogte van jouw aandeel in het project. Heb je extra handjes nodig, vraag daar dan om. Pas je manier van communiceren aan op de ontvanger. Misschien waardeert hij een praatje meer dan een e-mail. Zo laat je zien dat je communicatief bent, sociaal en flexibel.
  • Wees consequent: Betrouwbaarheid is een belangrijke eigenschap. Dat betekent dat je je afspraken moet nakomen, maar ook dat je gedrag gelijkmatig moet zijn. Het werkt niet als je de ene dag moppen staat te tappen en de volgende dag mensen afblaft. Je collega’s willen graag weten wat ze aan je hebben.

Bij evaluaties
Beheers je bepaalde soft skills niet of onvoldoende, wees daar dan eerlijk over. Bijvoorbeeld tijdens een functioneringsgesprek. Vertel ook hoe jij je daarin wilt of kunt verbeteren. Zo laat je zien dat je over zelfreflecterend vermogen beschikt.