03 Dec
Stelling: Vrijwilligerswerk onder werktijd moet kunnen

Stelling: Vrijwilligerswerk onder werktijd moet kunnen

Tijdgebrek is de belangrijkste reden om geen vrijwilligerswerk te doen. Nu al knappen 100.000 werknemers vrijwillig klusjes op onder werktijd. Dat kunnen er makkelijk meer worden als werkgevers een beetje mee zouden veren. Maar waarom zouden ze?

Een op de drie werkende Nederlanders doet wel eens vrijwilligerswerk. De belangrijkste redenen die zij hiervoor geven zijn: het is leuk (60%), ik doe iets terug voor de samenleving (52%) en het geeft een goed gevoel (49%). Het aandeel vrijwilligers zou met zo’n 30% stijgen als bedrijven dit zouden faciliteren. Tijdgebrek is dan ook de belangrijkste reden om geen vrijwilligerswerk te doen (61%). Toch knappen nu al 100.000 werknemers vrijwillig klusjes op onder werktijd.

Steeds meer bedrijven stimuleren hun personeel vrijwilligerswerk te doen. Zo zette KPN vrijwilligers in voor verschillende projecten. Aegon nam in haar cao op dat medewerkers maximaal 12 uur vrijwilligerswerk mogen doen onder werktijd. En Achmea stelt via de Achmea Foundation een budget beschikbaar voor maximaal twintig medewerkers. Zij mogen maximaal 5000 euro doneren aan een vrijwilligersorganisatie waar zij persoonlijk bij betrokken zijn.

Allemaal lief en nobel, maar wat heeft je baas daaraan? Als jij vrijwilligerswerk doet onder werktijd, kost dat hem geld. Deze argumenten kun je meenemen naar je baas:

Verbondenheid: Bij KPN zijn ze ervan overtuigd dat hun werknemers het fijn vinden als werk ook maatschappelijk nut heeft. Zij voelen zich dan sterker verbonden met hun werkgever.

Teambuilding: Als een werkgever zijn team het vrijwilligerspad opstuurt, moeten mensen noodgedwongen samenwerken. De administratie komt zo gemakkelijk in contact de afdeling transport. Dat is goed voor de teambuilding.

Nieuwe samenwerkingsverbanden: Een bedrijf dat zijn personeel vrijwilligerswerk laat doen, laat een ander gezicht zien aan haar klanten en haar directe omgeving. Dat kan nieuwe samenwerkingsverbanden met de buitenwereld opleveren.

Nieuwe vaardigheden: Tijdens zo’n klus leren werknemers nieuwe vaardigheden. Dat kan zomaar een dagje bijscholing schelen.