19 Jun
Wapen je tegen stress

Wapen je tegen stress

Een derde van het werkgerelateerde verzuim wordt nog altijd veroorzaakt door stress. In 38% van de gevallen komt dat door (te) hoge taakeisen. 44% van de werknemers met stress zegt weinig autonomie te hebben. Met een stressbuffer ben je minder vatbaar. Maar hoe creëer je die?

Arnold Bakker is hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en expert op het gebied van stress op de werkvloer. In Intermediair geeft hij een aantal tips om een stressbuffer te creëren. Opvallend daarbij is dat het delegeren van taken niet altijd leidt tot minder stress. Als je dat doet, moet je namelijk het vertrouwen hebben dat degenen die jouw werk overnemen dat ook goed doen. Heb je de behoefte dit te controleren, dan brengt dat juist weer extra druk met zich mee. Ook bij de ander.

Wat werkt wel?

  • Boor hulpbronnen aan zoals steun van collega’s, onderlinge feedback, ontplooiingsmogelijkheden en autonomie. Hulpbronnen leren je omgaan met zaken die stress veroorzaken.
  • Zorg eerst voor jezelf. Als je gestrest bent, kun je anderen ook minder goed helpen. Dit geldt vooral voor leidinggevenden.
  • Sluit je werkdag af. Als de dag erop zit, is het ook klaar. Stress kan ook veel lichamelijke klachten met zich meebrengen. Pak daarom je rust.
  • Maak afspraken met jezelf. Bedenk van tevoren wat je moet doen als je in een stressvolle situatie terechtkomt. Als je er middenin zit, kun je vaak niet meer helder denken. Vraag jezelf af: hoe wil ik met stressvolle situaties omgaan, en: wat heb ik nodig om goed te blijven functioneren?
  • Weet waardoor je in de stress schiet. Schrijf eens op waarover je je druk maakt. Kijk of er zaken zijn die je kunt schrappen.
  • Wees eerlijk. Heb je geen tijd om een taak te doen, zeg dat dan. Stoot verantwoordelijkheden af. Als je er omheen draait, gaat het niet uit je systeem.
  • Sport, eet gezond en neem je rust. Elke dag minstens een half uur bewegen, vermindert stress. Regelmatig eten zorgt ervoor dat je lichaam voldoende brandstof krijgt.