12 Jun
Zelfreflectie: een blik in de spiegel

Zelfreflectie: een blik in de spiegel

Zou jij jezelf aannemen als je vandaag kwam solliciteren? Tijd voor een moment van zelfreflectie

Misschien werk je al geruime tijd voor je huidige werkgever. Heb je het goed naar je zin en krijg je de ruimte om je talenten verder te ontwikkelen? Mooi zo! Maar het kan ook zijn dat er sprake is van een verstandshuwelijk. Jullie blijven bij elkaar omdat uit elkaar gaan teveel gedoe geeft, maar eigenlijk zijn jullie wel een beetje op elkaar uitgekeken. Zeg eens eerlijk, zou jij jezelf aannemen als jij nu op jouw baan zou solliciteren?

Deze gewetensvraag vraagt om zelfreflectie. Een reflectie gaat verder dan een evaluatie. Bij een evaluatie bekijk je wat er goed en fout ging. Bij reflectie kijk je kritisch naar jouw handelen en op welke manier je je zou kunnen verbeteren.

Vind jij het tijd voor zelfreflectie? Dan hebben we een paar tips:

  • Kies een concrete situatie en bekijk hoe jij op dat moment hebt gehandeld.
  • Reflecteer regelmatig, noteer dat moment ook in je agenda.
  • Stel jezelf open vragen, zoals: waardoor raakte ik gespannen, wat motiveert me of wat was mijn doel?
  • Oordeel niet direct over jezelf, kijk ook naar de omstandigheden.
  • Reflecteer op een methodische manier, loop bijvoorbeeld een lijstje vragen door of gebruik een reflectiemodel. Als je gestructureerd werkt, leer je er het meeste van.
  • Reflecteer niet alleen op problemen maar ook op successen.
  • Gebruik feedback van anderen voor je zelfreflectie.
     

Op deze manier kun je onderzoeken of je wel de juiste vaardigheden hebt voor jouw baan. Misschien kom je wel tot de conclusie dat het tijd is voor iets nieuws. Of misschien krijg je juist ideeën hoe je jouw carrière een boost kunt geven! Wees niet te streng voor jezelf. Iedereen maakt fouten. Als jij een keer de fout bent ingegaan wil dat niet meteen zeggen dat je niet meer geschikt bent voor jouw werk.  Enthousiasme is wel belangrijk. Want wie gemotiveerd naar zijn werk gaat, presteert beter en houdt het langer vol.