Gezond en veilig werken

Welke risico's zijn er en wat kun je er aan doen?

Tips voor de beeldschermwerkplek

Je werkplek moet aan verschillende eisen voldoen om een optimale werkhouding te garanderen. 

 

beeldschermwerkplek.gifLet bij het goed instellen van de stoel op de volgende punten:

  1. Zithoogte
    Leg je handen op het toetsenbord. Stel de hoogte van de stoel zo in dat je ellebogen een hoek van 90 graden maken. Let op: je nek en schouders moeten ontspannen blijven!
    Ook de hoek tussen boven- en onderbeen moet 90 graden zijn.
  2. Armleggers
    Als de hoogte van je armleggers instelbaar is, stel ze dan zo in dat ze de onderarmen ondersteunen. Als je deze er losjes op kunt laten rusten, zijn de instellingen goed.
  3. Rughoogte
    Stel de hoogte van de rugleuning zo in dat je steun krijgt in de holte van je rug.
  4. Zitdiepte
    Schuif de stoel goed aan je bureau. Ga in de gewone werkhouding zitten en stel de rugleuning in voor- of achterwaartse richting zo in dat je voldoende steun krijgt. Zet de leuning niet te strak tegen je rug aan.
  5. De zitting
    Bij sommige stoelen kunt je zelf de helling van de zitting bepalen. Stel de helling in op de houding waarin je het prettigst zit.
  6. Bijstellen
    Je stoel is nu goed ingesteld. Als in de komende dagen blijkt dat je nog niet helemaal prettig zit, breng dan kleine correcties aan. Doe dit in dezelfde volgorde. Laat de stoel daarna in dezelfde stand staan. Blijf niet voortdurend bijstellen, want dan moeten de spieren steeds weer aan een andere houding wennen.

 

Controleren of je werkplek aan de juiste eisen voldoet? De volgende punten helpen je:

  1. Werkopstelling
    Plaats het beeldscherm en andere materialen waar je veel mee werkt recht voor je. Hierdoor wijzen je neus en knieën dezelfde kant op. Werk niet met een gedraaide romp of nek.
  2. Toetsenbord
    Onderarmen, polsen en handen moeten een horizontale lijn te vormen, waarbij de onderarmen op de armleggers steunen, de polsen steun kunnen vinden op het bureaublad en de handen zich gemakkelijk over het toetsenbord kunnen verplaatsen. Geadviseerd wordt het toetsenbord in de laagste stand te plaatsen (pootjes inklappen). Op het bureaublad dient voor het toetsenbord ongeveer 8 cm ruimte aanwezig te zijn.
  3. Muis
    De hand moet in het verlengde van de onderarm gehouden worden. De hand mag niet te ver achterovergebogen worden. Om de muis goed te gebruiken en de belasting van de arm te beperken moet de onderarm gesteund worden door het tafelblad of de armlegger. Grote bewegingen moeten niet vanuit de pols, maar vanuit de elleboog gemaakt worden. De zijkant van de hand moet op de muismat kunnen rusten waarbij de vingers ontspannen de muisknoppen kunnen bedienen.

 

Niet alleen het meubilair is belangrijk. Controleer ook de dingen die te maken hebben met leescomfort.
Onder de meest gunstige omstandigheden wordt de tekst op een beeldscherm 10 a 20% langzamer gelezen dan op papier. Een goede zichtbaarheid van de tekst is heel belangrijk. Het beeldscherm moet voor iemand met een goed gezichtsvermogen op ruim 160 cm goed leesbaar zijn. Op die manier kan op ongeveer 50 cm voldoende leescomfort gegarandeerd worden. Controleer de volgende punten

  1. Hoogte beeldscherm
    Het beeldscherm dient op een hoogte gezet te worden, dat de eerste regel tekst op of beneden ooghoogte verschijnt. Wanneer je blind typt, moet je het beeldscherm zo opstellen dat het midden van het beeldscherm zich op ooghoogte bevindt
  2. Kijkafstand
    De afstand van de ogen tot aan het beeldscherm moet minimaal 50 cm zijn. Afhankelijk van de diameter van je beeldscherm wordt de kijkafstand groter. Beeldscherm, toetsenbord en document moeten op ongeveer gelijke afstand van de ogen zitten. De documenthouder is hiervoor een prima hulpmiddel. Zorg wel dat de afstand van de ogen tot de documenthouder ongeveer net zo groot is als die tot het beeldscherm. Dan hoeven de ogen zich minder vaak aan te passen. Je zult merken dat de ogen dan minder snel vermoeid raken.