Pensioen

Nu zorgen voor later

Jouw situatie verandert

Hier kunnen uw medewerkers lezen wat ze moeten doen als er iets verandert in hun situatie, privé of op het werk. Moeten ze een adreswijziging sturen als ze verhuizen en wat wordt er van hen verwacht als ze gaan trouwen? Die informatie vinden ze hier.

 

Als er iets verandert in je privéleven of in je werk dan kan dat van invloed zijn op jouw pensioen. Het is verstandig om na te gaan wat de gevolgen zijn van deze veranderingen. Dan kom je straks niet voor onaangename verrassingen te staan. Zo geniet je niet alleen zelf van een goed pensioen op je oude dag, maar regel je het ook goed voor je eventuele partner en kinderen. Meer weten? Kijk dan even naar dit filmpje.
 

 Mijn privésituatie verandert
Verhuizen: Als je in Nederland verhuist, krijgt het pensioenfonds dat automatisch door van de nieuwe gemeente. Jij hoeft dus geen adreswijziging door te geven. Verhuis je naar het buitenland, dan moet je je pensioenfonds wel informeren.

Trouwen of samenwonenAls je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, dan is jouw partner automatisch aangemeld voor het pensioen. Ga je samenwonen? Of woon je in het buitenland? Dan moet je je partner zelf aanmelden bij het pensioenfonds. Zo laat je jouw partner goed verzorgd achter als jij overlijdt. Trouwen, een geregistreerd partnerschap en het aanmelden van een partner hebben geen gevolgen voor jouw pensioenopbouw, maar wel voor jouw pensioen als je ooit uit elkaar gaat.

Uit elkaar gaanAls jij en je partner uit elkaar gaan, moet je samen afspraken maken over hoe jullie het pensioen verdelen. Bij een scheiding geef je dit door aan de pensioenuitvoerder. Het AOW is individueel en hoeft dus niet verdeeld te worden.

ArbeidsongeschiktAls je door ziekte niet meer kunt werken, verandert je financiële situatie. Je krijgt waarschijnlijk meteen te maken met een lager inkomen en misschien wel met een (WIA)uitkering. Ga goed na welke gevolgen de arbeidsongeschiktheid voor jouw pensioen heeft. Je pensioenfonds kan hier meer over vertellen. 

OverlijdenAls jij overlijdt, dan hebben jouw partner en kinderen meestal recht op nabestaandenpensioen. Als jouw partner overlijdt, hoef jij dat alleen door te geven als je in het buitenland woont.

 

Mijn werksituatie verandert
Ga je meer werken? Neem je onbetaald verlof of ben je ontslagen? Ook dat heeft gevolgen voor je pensioen. Wanneer moet je je pensioenfonds informeren?

Minder of meer werkenOp je loonstrook zie je hoeveel jij maandelijks betaalt voor jouw pensioenopbouw. De premie is gebaseerd op je loon. Zodra je meer of minder gaat werken, verandert je loon. De hoogte van de pensioenpremie wordt automatisch aangepast. Jouw werkgever informeert het pensioenfonds over het aantal uren dat jij werkt. Dat hoef jij dus niet te doen. 

VerlofGa je met verlof? Dan kan dit gevolgen hebben voor jouw pensioenopbouw. Dit is afhankelijk van het type verlof dat je opneemt. 

  • Ouderschapsverlof: Tijdens ouderschapsverlof blijf je pensioen opbouwen net als toen je werkte. 
  • Onbetaald verlof: Als je onbetaald verlof opneemt, ontvang je geen loon. Daarmee stopt dan ook je pensioenopbouw. Je kunt ervoor kiezen op vrijwillige basis de opbouw van het ouderdoms- en partnerpensioen voort te zetten. Je kunt dit bij je pensioenfonds aanvragen. Je betaalt dan zelf de gehele premie. 

OntslagOntslag heeft invloed op jouw pensioen. De pensioenopbouw stopt als je uit dienst treedt of wordt ontslagen. Het pensioen dat je tot dan toe hebt opgebouwd raak je natuurlijk niet kwijt. Dat blijft gewoon in het pensioenfonds staan tot je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt.