Depressie

Depressie

Een depressie herken je aan ongewone somberheid en nergens meer plezier in hebben. Je hebt minder eetlust, lijdt aan slapeloosheid, je bent vermoeid, hebt last van concentratieproblemen en je denkt na over de dood of zelfdoding. De klachten houden minstens twee weken aan en belemmeren je in je dagelijks functioneren.

Soms is er een duidelijke oorzaak voor gevoelens van depressiviteit, zoals relatieproblemen of stress op het werk, maar vaak ook niet. De kans op een depressie is afhankelijk van erfelijke aanleg. Deze aanleg maakt mensen kwetsbaar, maar niet altijd ziek. Het is een zwakke plek die wordt aangeraakt, als de belasting te groot is. Jaarlijks worstelen circa 800.000 mensen met depressieve klachten. Ruim 1,1 miljoen mensen slikken antidepressiva.

Het valt niet mee om zelf een diagnose te stellen. Volgens deskundigen zijn mensen met relatief zware klachten geneigd hun situatie te onderschatten. Mensen met relatief milde klachten zijn dan weer te somber over hun klachten. Via een zelftest kun je je klachten beter in kaart brengen. Ga bij twijfel altijd naar je huisarts.

Jong en depri

Niet alleen volwassenen kampen met depressies, ook jongeren hebben ermee te maken. Volgens onderzoeken lijdt 3 tot 8 procent van de jongeren tussen 12 en 18 jaar aan een depressie. Dit zijn 30.000 tot 80.000 jongeren. Nog veel meer jongeren hebben mildere depressieve klachten. Zelfs 1 tot 2% van kinderen in de basisschoolleeftijd (6 -12 jaar) kennen depressies. Meisjes hebben er 2 keer zo vaak last van als jongens. Jongeren met een depressie verbergen en ontkennen hun depressieve gevoelens vaak. Dat maakt de depressie moeilijk te herkennen.

Depressies bij jongeren hangen samen met de ingrijpende veranderingen in de puberteit, maar dat is niet het enige. Een depressie wordt veroorzaakt door een combinatie van sociale, psychische en biologische factoren. De belangrijkste sociale factoren zijn schokkende of traumatische ervaringen, zoals een echtscheiding van de ouders, het verlies van een familielid of langdurige pesterijen op school. Persoonlijke eigenschappen zijn ook van invloed op het ontstaan van een depressie. Depressieve jongeren besteden meer aandacht aan negatieve informatie. Ze hebben meestal een negatief zelfbeeld, maken niet gemakkelijk contact en weten niet goed hoe ze problemen kunnen oplossen. Tot slot hebben kinderen van depressieve ouders hebben meer kans op een depressie dan andere kinderen.

Een gezonde leefstijl maakt je weerbaarder tegen stress, angst en somberheid. Regelmatig bewegen, goed slapen, balans tussen werk en rust vormen de basis van een gezonde leefstijl. Heb je het gevoel dat je te laat bent voor preventieve actie, kijk dan eens bij de zelfhulpmodules van Mirro. Deze kunnen je helpen bij depressieve klachten. Je doorloopt de module zelfstandig, zonder begeleiding van een zorgprofessional en op het moment dat het jou het beste uitkomt. Hieronder kun je direct doorklikken.