Gamen en geldzorgen

Gamen

Je bent ooit met gamen begonnen omdat je het gewoon leuk vond. Nu lijk je er nog maar weinig controle over te hebben. Veel games zijn erop gericht jou bezig te houden. Je bereikt steeds een volgend level of je moet een nieuw probleem oplossen. Daardoor zit je langer achter de computer dan je je had voorgenomen. Je slaapt minder of zorgt ook minder goed voor jezelf. In plaats van te koken, schuif je een pizza in de oven die je tijdens het gamen opeet.

Het kan zijn dat je je in een situatie bevindt waardoor je de behoefte hebt te vluchten in een andere wereld. Misschien verveel je je of gebeuren er dingen in je leven waar je liever niet aan wilt denken. Gamen werkt dan ontspannend. Het is te vergelijken met alcohol of drugs.

Als je weet waarom je gamet, heb je een eerste stap gezet in het voorkomen van een gameverslaving. De zelfhulpmodule van Mirro geeft je inzicht in je gedrag. Hij helpt je de controle over je gedrag terug te krijgen. Je kunt de module zelfstandig doorlopen op het moment dat het jou het beste uitkomt.

Geldproblemen

2,3 miljoen huishoudens hebben een betalingsachterstand, dat is 32,1 % van alle huishoudens in Nederland. Achterstanden bij de belastingdienst komen het meest voor, gevolgd door ziektekostenverzekeringen, hypotheek of huur en elektriciteit, water of gas.

Steeds meer mensen hebben stress van financiële zorgen. Je slaapt slecht, wordt prikkelbaarder of krijgt last van paniek. Dit maakt de situatie er niet beter op. In paniek kun je het eigenlijke probleem niet goed overzien. Je bent eerder geneigd de kop in het zand te steken dan je problemen aan te pakken. Al dat gepieker levert uiteindelijk ook lichamelijke klachten op, zoals hoofdpijn, stijve spieren of buikpijn.

Als geldzorgen je stress opleveren, dan is het een belangrijke eerste stap om je eigen gevoelens rond dit onderwerp te leren kennen. Misschien maak je de problemen wel veel groter dan ze zijn. De zelfhulpmodule van Mirro helpt hierbij. Als je hem doorloopt, krijg je de rust waardoor je kunt ontspannen. Daarna kun je praktische beslissingen nemen rond jouw geldzorgen. Hieronder kun je doorklikken.