22 Jan
6x meer grip op je carrière

6x meer grip op je carrière

De regie houden over je (persoonlijke) ontwikkeling en inzetbaarheid op de werkvloer. Bijna 75% van de medewerkers lijkt dat wel wat. Maar hoe doe je dat?

1. Bezint eer ge begint
Zelf aan het roer staan van je carrière betekent dat je zelfinzicht hebt. Wie ben je, waar sta jij? Waar ben je goed in, waar krijg je energie van? (En waarvan wat minder?) Sta ook eens stil bij de keuzes die je hebt gemaakt. Kloppen die nog? Of moet je ergens bijsturen?

2. Bepaal jouw eigen arbeidswaarden
Vind je het lastig om te bepalen waar je staat? Stel dan voor jezelf een aantal ‘arbeidswaarden’ op. Wat vind jij belangrijk? En komt dit nog overeen met wat je nu aan het doen bent? Als dat niet het geval is, kijk wat je daaraan kunt doen. Bekijk ook eens wanneer je trots bent op jezelf en je werk. Als je merkt dat deze momenten afnemen, is het slim om in actie te komen.

3. Praat met collega’s
Praat met zowel directe collega’s als met mensen van andere afdelingen. Doe dit om te peilen hoe jij in de organisatie én in je werk staat. Hoe zien zij jou? Wat zijn volgens hen jouw kwaliteiten? En hebben zij misschien tips voor je wat beter kan? Een bijkomend voordeel van praten met je collega’s: je weet gelijk wie jou kan steunen in jouw ambities.

4. Wees realistisch als je het roer radicaal om wilt gooien
Wil je dolgraag je carrière over een andere boeg gooien? Wees dan wel realistisch. Vind je het écht geen probleem om bijvoorbeeld een tijdje wat minder salaris te hebben? Of van een vaste aanstelling naar een baan te gaan met een jaarcontract? Houd altijd de balans tussen hoofd en hart. Dat betekent ook realistisch zijn: biedt die carrièremove inderdaad wat je ervan verwacht of schets je het misschien iets te rooskleurig?  

5. Wacht niet tot je manager in actie komt: wees proactief
Afwachten tot je leidinggevende een cursus, promotie of andere ontwikkelingsmogelijkheden aanbiedt? Neem liever het heft in eigen handen. Wees alert op kansen en grijp ze als ze voorbijkomen. Als medewerker weet jij als geen ander waar het bedrijf behoefte aan heeft. Ga in gesprek met je manager en vertel waarom jij de juiste persoon bent om die ene klus of dat speciale project te doen.

6. Ga in gesprek met een loopbaancoach
Lukt het maar niet om op je eigen manier werk te creëren dat bij je past? Een loopbaancoach kan dan nuttig zijn. Persoonlijke gesprekken, testen en opdrachten helpen je om jezelf beter te leren kennen. Waardoor je jezelf makkelijker en beter kunt presenteren. En je sneller resultaat boekt in je carrière en ambities.

Meer lezen? Organisatiepsycholoog en coach Yolanda Buchel schreef samen met Ester de Bruine het boek Loopbaanonderhoud voor Zondagsrijders, Wegpiraten en filevolk.