16 Oct
7 tips om je talenten verder te ontwikkelen

7 tips om je talenten verder te ontwikkelen

Het is zinvoller je te richten op je kwaliteiten dan op je tekortkomingen. Als je je talenten mag gebruiken, krijg je energie en kun je innovatie en creativiteit brengen. Maar hoe weet je eigenlijk wat je kwaliteiten zijn?

Het lijkt zo vanzelfsprekend: als je ergens niet goed in bent, ga je juist daarmee aan de slag. Je volgt trainingen en oefent net zolang tot je een voldoende scoort. Als je kind een onvoldoende heeft op zijn rapport, stuur je hem tenslotte ook naar bijles. Zelfs als het voor de andere vakken een ruime voldoende scoort.

Niet zo effectief, vindt Evelien Hennevelt. Evelien is deskundige op het gebied van organisatieontwikkeling en verandermanagement. Zij vindt juist dat je je talenten verder moet ontwikkelen in plaats van de dingen waar je niet goed in bent. Het is veel makkelijker om van een 7 een 9 te maken. Werknemer en werkgever worden daar  beiden ook nog eens beter van. Als je mensen laat doen waar ze goed in zijn, krijgen ze energie. Zo voorkom je burn-outs. Vanzelfsprekend profiteert elke organisatie van energieke en deskundige medewerkers. Dit leidt tot innovatie, kennis, flexibiliteit en creativiteit.

Hoe weet je nu welke talenten je verder zou moeten ontwikkelen? Evelien Hennevelt zet een paar tips op een rijtje:

  1. Zet je interne ‘kritische zender’ zacht en je ‘opbouwende zender’ wat harder. Denk niet: ‘m’n baas ziet me aankomen…’ maar denk: ‘ik stel mijn baas juist teleur als ik dit niet doe’.
  2. Maak een lijst van dingen die je leuk vindt om te doen. Vaak zijn dit ook zaken waar je goed in bent. Denk breder dan alleen je werk. Zo verzamel je jouw ingrediënten voor succes. Schrijf dit op.
  3. Vraag mensen die jou goed kennen, wat volgens hen jouw talenten zijn. Schrijf dit op.
  4. Lees de lijsten van 2. en 3. regelmatig na.
  5. Neem actie. Doe elke dag iets waardoor je je talent benut. Met kleine stappen boek je het meeste succes. Te grote ambities kunnen ervoor zorgen dat je stilvalt.
  6. Ga op zoek naar de talenten van de mensen om je heen. Bespreek hoe jullie elkaars kwaliteiten beter kunnen benutten. Dit geeft de samenwerking een boost.
  7. Als je dingen wilt veranderen, kijk dan eerst wat er al goed gaat. Neem dat als startpunt. Zo werken anderen met plezier mee aan je verandering en creëer je een solide basis.