02 Oct
De 5 grootste afleidingen op het werk – en wat je er tegen doet

De 5 grootste afleidingen op het werk – en wat je er tegen doet

Hoe gefocust ben jij op het werk? Gemiddeld verliezen we minstens een uur per dag aan verloren momenten. Dit zijn de grootste afleidingen op het werk. Inclusief handige tips hoe je juist wél lekker doorwerkt.

Je kent het wel. Al de hele ochtend ben je op kantoor, maar je hebt nog niks uitgevoerd. Terwijl het voelt alsof je heel druk bent. Afleidingen liggen op de werkvloer altijd op de loer. Maar dat hoeft niet per se slecht te zijn. Na een kleine pauze kun je zelfs productiever zijn. En social talk levert ook energie op. Balans is in dit geval het toverwoord.

1. Koffie- en rookpauzes
De grootste afleider op de werkvloer? Je zou misschien denken dat dat de smartphone is. Maar niets is minder waar. Want wat te denken van al die koffie- en rookpauzes? Het zijn die kleine dingen die niet veel tijd lijken te vragen. Een rondje thee halen voor de afdeling. Of na die vergadering nog even naar het rookhok voor een sigaretje. Alles bij elkaar opgeteld, kosten dit soort onderbrekingen al snel best wat (half) uurtjes.

TIP: Beloon jezelf met korte pauzes. Heb je een uur geconcentreerd gewerkt? Probeer dan een korte break te nemen. Daarna kun je weer met frisse moed verder. Probeer vooral niet 8 uur lang aaneengesloten geconcentreerd te werken. Dat lukt (vrijwel) niemand!

2. De smartphone: social media, WhatsApp en privé-mail
Snel een mailtje naar een vriendin sturen. Een appje naar het thuisfront of alles daar goed gaat. Of heel even je Facebook checken op het werk. Moet kunnen? De smartphone is een grote bron van afleidingen, gezien de hoeveelheid apps en mogelijkheden. Daardoor lopen werk en privé sneller in elkaar over. En ben je minder gefocust.

TIP: Blokkeer alle meldingen van je social media en mail. Of maak het jezelf nóg moeilijker. Hoe? Door de directe apps van Facebook, Instagram of Twitter van je telefoon te verwijderen. Zo moet je meer moeite doen om online je social media-account op te zoeken en te gebruiken.

3.Social talk: kletsen met collega’s
Op maandagmorgen het weekend met je favoriete collega doornemen. Of de werkdag beginnen door iedereen goedemorgen te wensen. Om vervolgens een gesprekje aan te knopen. Kletspraatjes op kantoor zijn er in overvloed. Maar voor je het weet ben je zo weer een uur verder.

TIP: Komt een praatje met een collega even niet uit? Dan kun je dat gerust eerlijk zeggen. Vergeet alleen niet dat social talk ook energie oplevert. Zolang je maar zorgt voor de juiste dosering.

4. Continu mailen en je inbox checken
De e-mail: niet meer weg te denken uit onze dagelijkse werkzaamheden. Maar het kan je ook behoorlijk afleiden. Volgens onderzoeksbureau McKinsey zijn werknemers die voor hun baan veel moeten communiceren meer dan 25 procent van hun tijd bezig met mailen.

TIP: Plan enkele vaste momenten op een werkdag in voor het checken van je e-mail. Zo word je minder geleefd door je inbox. En kun je geconcentreerder aan je hoofdtaken werken. Ook slim: de meldingen onderin het beeld uitzetten. Zodat je niets steeds wordt afgeleid als er een nieuwe e-mail binnenkomt.

5. Vergaderen om het vergaderen
Veel werknemers geven aan dat de meeste vergaderingen niet effectief zijn. Ze worden daardoor ervaren als afleiding. Logisch, want een vergadering die niet nuttig is, haalt je uit een goede werkflow. Je komt namelijk niet aan taken toe die er écht toe doen.

TIP: Effectiever vergaderen valt te leren. Door bijvoorbeeld het aantal deelnemers te beperken tot maximaal 7. Klik hier voor meer praktische adviezen.