28 Nov
De robots komen... maar voorlopig nog niet

De robots komen... maar voorlopig nog niet

Eerlijk zeggen? Was jij ook niet een beetje bang dat jouw baan binnen een paar jaar werd ingepikt door een robot? Volgens de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) hoef je je daar nog geen zorgen over te maken. Er zijn namelijk nog lang niet genoeg robots om ons allemaal naar huis te sturen.

Nederland telt 93 robots per 10.000 inwoners. Dat zijn er minder dan België (169) en Italië (153). In Zuid-Korea (437) en Japan (323) liggen de cijfers beduidend hoger. Dit verschil is te verklaren doordat Nederland weinig grote fabrieken heeft en relatief veel MKB-bedrijven. Een robot vraagt nu eenmaal een behoorlijke investering.

De WRR heeft becijferd dat er weliswaar banen gaan verdwijnen door robotisering, maar dat er ook banen bij komen. Uit een wereldwijd onderzoek blijkt dat 54 procent van de bedrijven die automatiseren hun medewerkers op andere gebieden willen inzetten. 28 procent laat hun medewerkers omscholen om nieuwe machines te bedienen. Zelfs in de productie-industrie is 44 procent van de bedrijven van plan om werknemers anders in te zetten in plaats van ze overtollig te verklaren.

Niet geheel onbelangrijk is dat robots eigenlijk helemaal niet zo slim zijn als wij vrezen. Of beter gezegd: een robot is zo slim als zijn programmeur hem maakt. Technisch is het mogelijk om een robot klusjes in huis te laten doen, maar je kunt hem niet aan de buurvrouw uitlenen omdat jouw robot daar de weg niet kent. Dat betekent dat er altijd iemand moet meelopen om de robot te sturen. Niet bepaald efficiënt. Los daarvan spreken mensen toch liever iemand aan van vlees en bloed dan een wezen dat bestaat uit chips en draadjes.

In de zorg wordt wel volop met robots geëxperimenteerd. Mensen wonen langer zelfstandig en kunnen daar soms wel wat hulp bij gebruiken. Paro en Zora zijn robots die zijn ontwikkeld om de eenzaamheid te doorbreken. Asimo en Pepper kunnen alweer wat meer. Met Pepper kan je zelfs een gesprek voeren of knuffelen. Ondertussen wordt er natuurlijk volop onderzocht en ontwikkeld op het gebied van robots. Nieuwsgierig naar jouw mogelijke collega’s? Kijk dan hier.