18 Jan
Groeien in je functie: zo doe je dat

Groeien in je functie: zo doe je dat

Wil je groeien in je functie? Maar heb je geen idee waar te beginnen? Geen nood. Loopbaanadviseur Ilse Reijs geeft tips. Zo zet je makkelijk een volgende stap in je carrière.

Je bent lekker aan het werk, in een leuke functie bij een mooie werkgever. Maar na een paar jaar begint het te kriebelen. De uitdaging neemt af en je merkt dat je te weinig voldoening haalt uit je werk. Tijd voor iets nieuws. Kijk hoe je kunt groeien in je werk. Ilse Reijs is psycholoog en loopbaanadviseur. Zij vertelt haar ultieme tips, zodat jij pro-actief aan de slag kunt met jouw carrière.

1. Wees niet bang om initiatief te nemen: wees proactief
“Groeien in je werk maakt onderdeel uit van je mentale gezondheid. En daarvoor geldt net als sporten: dat moet je onderhouden. Doe je dat niet, dan raak je al snel verveeld. Wacht dus niet tot je functionerings- of POP-gesprek, maar wees proactief! Bekijk eens wat je moeite kost in je werk. Hoe kun je er zélf voor zorgen dat je juist meer gaat doen waar je energie van krijgt?”

2. Volg een cursus of opleiding
“Een open deur, maar door het opdoen van nieuwe kennis kun je jezelf verrijken. En groei je dus ook! Ga op zoek naar een interessante cursus of opleiding. Een cursus of opleiding die jou verder helpt in je werk. Wellicht heeft je werkgever daar budget voor. Is dat niet het geval? Bijscholing hoeft niet heel veel geld te kosten. En je hoeft er vaak ook niet voor naar de andere kant van het land. Tegenwoordig kun je heel veel cursussen online doen. Makkelijk, flexibel en vaak ook nog eens heel betaalbaar!”

3. Zoek verdieping in datgene waar je al goed in bent: focus op talent!
“Vaak wordt gedacht dat om te groeien je uit je comfortzone moet stappen. Maar iets doen wat je niet ligt of wat je helemaal niet kunt? Dat kost vaak juist veel tijd en energie. Zonde! Vraag liever aan mensen in je omgeving waar jij goed in bent. Je leidinggevende en collega’s, maar ook familie en vrienden kunnen je hier goed mee helpen. Wat zijn jouw unieke talenten? Welke werkzaamheden kosten je nauwelijks moeite en doe je met een grote glimlach? Ontwikkel die talenten nóg meer. Juist dán blijf je gelukkig in je werk.”

4. Groeien betekent niet dat je altijd omhoog moet op de ladder
“Je hoeft echt niet te solliciteren op de functie van manager als je eigenlijk geen leidinggevende ambities hebt. Het is verstandiger om een aanvullende en verdiepende opleiding te volgen op een gebied waar je interesse en talenten liggen. Zo word je de beste versie van jezelf, een expert binnen je eigen vakgebied. Daar profiteert iedereen van!”

5. Wees dankbaar voor wat je hebt en vier je successen
“We vergeten soms om blij te zijn met wat we hebben. De keerzijde van alleen maar méér willen, is dat je jezelf sneller voorbijloopt. En door stress of zelfs een burn-out kom je letterlijk en figuurlijk geen stap verder in je carrière. Zorg dus ook op het werk goed voor jezelf en bewaak je grenzen. Wees dankbaar voor wat je hebt en wat goed gaat. Vier je successen. Want zo groei je – in zelfvertrouwen – óók.”