28 Aug
Slaap zacht

Slaap zacht

Van slaap herstelt je lichaam en geest. Veel mensen denken dat 8 uur slaap genoeg is om op te laden, maar dat is een misverstand. Wil je voldoende herstellen van de gebeurtenissen overdag, dan zal je gedurende de dag ook je rustmomenten moeten pakken. Als je ’s nachts goed slaapt, dan functioneer je overdag beter. En als je overdag ontspant, dan slaap je beter. Daarbij is het belangrijk om je tijdens je pauzes volledig af te sluiten van je werkzaamheden. Ga een blokje om of luister naar muziek. Als je almaar onvoldoende afstand neemt, dan raak je overprikkeld. En wie teveel prikkels bij zich draagt, slaapt slecht.

De behoefte aan slaap en rust verschilt per mens. Het zou daarom goed zijn je werkritme aan te passen aan de biologische klok. Deze klok zegt jou bijvoorbeeld dat je rond een uur of 4 behoefte hebt aan een tukje. Helaas leent niet elke werkplek zich daarvoor. Dat is jammer, want uitgeruste werknemers zijn je fitter en vrolijker en presteren vanzelfsprekend ook beter.

1 op de 6 werkende Nederlanders zegt slaapproblemen te hebben. Als je op een dag 1,5 uur te weinig slaapt, word je meteen al 32% minder alert. 30% van de bedrijven ziet slaaptekort als een probleem. Niet zo verwonderlijk als je weet dat 59 % van de werknemers met slaapproblemen moeite heeft met concentreren. 25% van hen maakt zelfs fouten. Met goed slapen voorkom je dus ongelukken op de werkvloer. Voldoende rust vermindert bovendien de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, depressie en obesitas.

Kortom, genoeg reden om je onrustige nachten aan te pakken. Kom je er zelf niet uit, dan kan je werkgever misschien hulp bieden. Er bestaan workshops en slaaptrainingen die door je werkgever worden vergoed. Hier leer je bijvoorbeeld hoe je de dag goed kunt afsluiten. Ben je verzekerd bij Zilveren Kruis, kijk dan eens hier naar de vergoedingen op het gebied van slaapproblemen.

Ga bij een chronisch slaaptekort in ieder geval het gesprek aan met je leidinggevende. Heb je last van stress, bespreek dit dan. Het is een eerste stap naar een rustige nacht.