22 May
Tips voor ploegenwerkers

Tips voor ploegenwerkers

Werken in nacht- en ploegendienst kan je biologische klok aardig verstoren. Chronische vermoeidheid en concentratiestoornissen kunnen het gevolg zijn. Door je levensstijl aan te passen, houd je het beter vol.  We verzamelden 10 tips.

 

1: Probeer een vast aantal uren te slapen, ook op de dagen dat je vrij bent.

2: Heb je een vroege ochtenddienst, sta dan de dag ervoor ook vroeg op en ga op tijd naar bed. Zo went je lichaam alvast een beetje aan het ritme.

3: ‘Schakel af’ na een dienst. Duik niet meteen je bed in, maar zoek eerst ontspanning met een tijdschrift of muziek. Een warme douche heeft een half uur voor je naar bed gaat het beste effect.

4: Probeer zeker 4 uur te slapen tussen de diensten door. Pak in ieder geval 7 uur rust. Zet je telefoon en deurbel uit. Ook dat draagt bij aan het herstel.

5:  Probeer ook niet teveel te drinken voor je naar bed gaat en wees zuinig met alcohol. Van alcohol slaap je wel sneller in, maar na een paar uur word je er juist wakker van.

6: De beeldschermen van de tv en je smartphone stralen blauw licht uit. Daardoor denkt jouw brein dat het nog geen tijd is om te gaan slapen. Zet daarom een uur voor je gaat liggen alle beeldschermen uit.

7: Zet een zonnebril op als je ’s ochtends naar huis gaat vanuit de nachtdienst. Als je het daglicht buitensluit, gaat je lichaam alvast een beetje in de slaapstand.

8: Ploegendiensten over 3 tot 4 dagen zijn beter dan die over 5 dagen. Je lichaam went na 5 dagen al aan het nieuwe ritme. Dat betekent dat je steeds weer moet omschakelen. Vraag je werkgever daar rekening mee te houden.

9: Als het mogelijk is, doe dan een dutje tijdens de nachtdienst. Met 20 minuten voorkom je slaapaanvallen en concentratieverlies. Slaap niet te kort. Je blijft dan namelijk langer suf.

10: Pak zo snel mogelijk je normale dag- en nachtritme op als je uit de nachtdienst komt. Begin met een dutje van 2 uurtjes en ga ‘s avonds op de normale tijd naar bed.