29 May
Vakantiegeld: waar besteed jij het aan?

Vakantiegeld: waar besteed jij het aan?

 

Wat doe je met je vakantiegeld? Dat is een vraag die veel onderzoekers bezighoudt. Ook het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) onderzocht de bestemming van het jaarlijkse vakantiegeld. Het merendeel van de Nederlanders houdt in ieder geval een deel achter de hand voor mindere tijden. Volgens het Nibud gaat 45% van de ondervraagden ook werkelijk op vakantie van het vakantiegeld.

Het bruto vakantiegeld is ongeveer gelijk aan een maandsalaris, maar na belastingen blijft er relatief minder over. Dit komt doordat je salaris progressief wordt belast. Je vakantiegeld komt bovenop je jaarinkomen en valt daarom onder het hoogste belastingtarief dat je betaalt. Dat wil zeggen dat het mogelijk volledig wordt belast tegen 40,4%.

Uit het onderzoek blijkt dat mensen hun vakantiegeld steeds vaker opsparen. De laatste jaren zijn dat er zo’n 2 op de 5. Dat is 2 keer meer dan in 2002. Volgens het Nibud zijn mensen zich steeds meer bewust van de noodzaak van spaargeld. Hiermee wordt bijvoorbeeld het eigen risico in de zorg opgevangen.

Het vakantiegeld wordt verder gebruikt voor het aflossen van schulden, huishoudelijke uitgaven en kortere uitstapjes. 15% van de mensen werkte betalingsachterstanden weg met zijn vakantiegeld. Een klein deel (3%) stak zijn vakantiegeld in beleggingen. Bij de bovenmodale inkomens was dat 10%.

Of ze dat nu volledig van hun vakantiegeld doen of niet, de meeste Nederlanders gaan wél op vakantie. En sommigen zelfs vaker dan 1 keer. 22% van de ondervraagden blijft thuis in 2017, volgens het Nibud. Dat is net zoveel als vorig jaar. Een belangrijke reden daarvoor is dat ze vakantie te duur vinden.

Waar besteed jij je vakantiegeld aan? Een reisje naar de zon of staat het geparkeerd op een spaarrekening?