19 Nov
Werkstress? Herken de druppel

Werkstress? Herken de druppel

Stress op het werk is beroepsziekte nummer 1. Maar wat is het verschil tussen ‘gewoon’ een beetje druk zijn en compleet gestrest? En hoe voorkom je dat je continu onder grote druk staat? Herken werkstress en pak het aan!

Ben jij ook altijd druk, druk, druk? Je bent niet de enige. Het lijkt tegenwoordig haast een must om een overvolle agenda te hebben. Op zich is er niets mis met een actief leven en een dynamische baan. Het wordt alleen een ander verhaal als je veel werkstress ervaart.

Wat is werkstress?
Als je continu enorme druk dóór of ín je werk ervaart, spreken we van (ongezonde) werkstress. Deze spanning hoeft overigens niet alleen door je werksituatie te komen. Vaak speelt ook een hoge belasting in je privéleven een rol. In combinatie met veel druk op het werk kan dit voor (grote) spanning zorgen.

Stress op het werk is beroepsziekte nummer 1
En die spanning ervaren helaas een behoorlijk aantal medewerkers. Jaarlijks worden zo’n 20.000 Nederlanders ziek door hun werk. Het gaat meestal om psychische aandoeningen, waarvan overspannenheid en burn-out het vaakst voorkomen. Daarnaast lopen per jaar ruim 1 miljoen medewerkers het risico op overspannenheid en andere psychische problemen die werkgerelateerd zijn.

Gevolgen van langdurige werkstress: lichamelijke en psychische klachten
Een probleem onstaat als de eisen die je aan jezelf stelt of die anderen aan jou stellen groter zijn, dan die je aankunt. Stressklachten zijn dan vaak het gevolg. Denk aan concentratieproblemen, extreme vermoeidheid of neerslachtigheid. Als je daar niet iets aan doet, kunnen je klachten chronisch worden. En loop je een grote kans op een burn-out, chronische vermoeidheid en spanningsproblemen. Ook angststoornissen, maag- en darmproblemen, nek- en schouderklachten, nervositeit en zelfs depressie kunnen voorkomen.

Ben jij stressgevoelig? Doe de test
Niemand is gebaat bij te veel stress op de werkvloer. Daarom is het goed om de symptomen die werkstress veroorzaken te herkennen én te voorkomen. Met deze handige test leer je stress en de veroorzakers ervan te herkennen. Je krijgt bovendien tips hoe je stress kunt voorkomen. Want zeg nu zelf, voorkomen is toch beter dan genezen?

Herken de druppel is een initiatief van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.