08 Feb
Zo bescherm je vertrouwelijke gegevens

Zo bescherm je vertrouwelijke gegevens

Het zal je maar gebeuren. In mei werd een usb-stick met de gegevens van ruim 2000 patiënten van het VUmc gestolen. En vorig jaar wisten dieven een usb-stick van een officier van justitie te bemachtigen. Hierop stond gevoelige informatie over strafzaken. Als je vertrouwelijke gegevens in bezit hebt, is het oppassen geblazen. Wat kun je doen?

 

1. Stel wachtwoorden in
Gebruik een toegangscode op je smartphone en op je laptop. Gebruik bij voorkeur andere wachtwoorden voor verschillende apparaten en sites. Een wachtwoordmanager komt daarbij goed van pas.

2. Versleutel data
Hier kun je lezen hoe je bestanden kunt versleutelen. Meer informatie over het beveiligen van je usb-stick vind je hier.

3. Werk veilig in de cloud
Cloud-diensten deugen meestal wel, het zijn de gebruikers die er een potje van maken. Hier lees je hoe je je bestanden veilig kunt opslaan in de cloud.

4. Wis je gegevens
Als je een apparaat weggooit, zorg dan dat alle gegevens werkelijk verwijderd zijn. Dat gebeurt het beste door de schijf echt kapot te maken.

5. Gebruik veilige wifi
Het is vrij eenvoudig om een wifi-netwerk aan te maken dat opslaat welke websites werden bezocht, welke wachtwoorden zijn ingetikt en welke mails werden verstuurd. Een vrij toegankelijk netwerk in café of trein is altijd verdacht. Het eenvoudigste alternatief is het eigen mobiele internetabonnement.

 

Is er toch iets niet goed gegaan, meld dat dan zo snel mogelijk bij je werkgever. Op 1 januari 2016 is de Meldplicht Datalekken ingegaan. Dit houdt in dat zowel bedrijven als overheden een ernstig datalek moeten melden bij de Autoriteit Persoons­gegevens. Een verloren usb-stick, iPad, laptop of dossiermap met persoonsgegevens vallen hier ook onder. Meer informatie vind je op de website van autoriteit persoonsgegevens.