10 Jul
Zo hanteer je een zomerdip

Zo hanteer je een zomerdip

1 op de 7 werknemers heeft na de vakantie te kampen met een burn-out. Dat stelt arbeidspsycholoog Arno Zijderveld. Je herkent de zogenaamde zomerdip onder meer aan vermoeidheid, irritatie, piekeren en slaapproblemen. Procentueel komt een burn-out vaker voor ná vakantieperiodes dan in een reguliere periode. Dat geldt ook voor andere stress gerelateerde ziektes zoals hartklachten, angst en paniekaanvallen, depressie en overspannenheid.

 

Volgens de arbeidspsycholoog hangt de zomerdip samen met hoe je je voelde toen je vertrok. Als je toen al op je tandvlees liep, is het frustrerend om bij terugkomst te constateren dat er niets is veranderd.

Een hormonale verandering is een tweede reden. Als je onder druk staat, produceert je lichaam cortisol. Dit hormoon stelt je in staat te vluchten als er gevaar dreigt. Tijdens een normale werkweek sta je ook enigszins onder druk. Tijdens je vakantie neemt de productie van cortisol af. Als je weer aan het werk moet, ben je daardoor minder weerbaar dan normaal.

En dan is er nog het thema herstel. Vakantie is bedoeld om bij te tanken, maar veel mensen zijn alleen maar onderweg. Je lichaam heeft ook rust nodig. Als je 3 weken lang feestjes en pretparken afloopt, ben je onvoldoende uitgerust.

Tot zover oorzaak en gevolg. Wat kun je eraan doen? 5 tips van Arno Zijderveld:

  • Probeer een gezonde balans te vinden tussen werk en vakantie. Als je je werk helemaal wegstopt, wordt het een enorme olifant bij terugkeer. Als je continu je mail checkt, kom je er niet van los.
  • Praat over je frustraties tijdens je vakantie. Dat maakt je problemen minder zwaar en misschien kunnen je vrienden je een eindje op weg helpen.
  • Probeer te ontdekken of je patronen herkent die je kunt veranderen.
  • Maak een lijstje van dingen die energie geven op een werkdag en dingen die energie vragen.
  • Probeer de energievragers af te stoten. Heb je een hekel aan vergaderen? Misschien kun je voorstellen de frequentie te verlagen of ruilen met een collega die het wel leuk vindt.