Vrouwen en ouderen

Werkende moeders

1 op de 3 vrouwen stopt met werken of gaat minder werken na de geboorte van het 1ste kind. Ruim 6% van de moeders heeft een kleine baan van minder dan 12 uur per week. Bijna 29% werkt 3 dagen per week en ruim 12% werkt fulltime. Werkende moeders doen steeds meer beroep op hulpverlening. Zij moeten voortdurend schakelen tussen verschillende rollen. Ze willen een goede werknemer zijn en een leuke moeder, maar ook een leuke partner en een goede vriendin. Het vinden van de juiste balans blijkt een lastige opgave. 

Ben jij een werkende moeder, pas dan op voor overbelasting. Je kunt overbelasting hieraan herkennen: Je bent snel boos, voelt je opgejaagd, slaapt slecht, piekert veel, bent voortdurend moe en geniet steeds minder. Soms heb je het gevoel dat er geen ruimte is om te ontspannen of iets helemaal voor jezelf te doen. Met de zelfhulpmodule van Mirro kun je jezelf trainen in het vinden van de juiste balans. Je vindt er tips, informatie en oefeningen. Je kunt je ook laten inspireren door de persoonlijke verhalen van andere werkende moeders. De module doorloop je zelfstandig, zonder begeleiding van een zorgprofessional, op het moment dat het jou het beste uitkomt. Hieronder kun je direct doorklikken.
 

Overgangsklachten

Ongeveer 80% van alle vrouwen die in de menopauze komen heeft last van overgangsklachten. Ze kampen met bekende lichamelijke klachten zoals opvliegers en nachtelijk zweten. Maar ook angst, onzekerheid en concentratieproblemen zijn heel normaal. Tijdens de menopauze gebeurt er meer dan alleen de verandering in de hormoonhuishouding. Sommige vrouwen hebben het gevoel dat ze nu echt ouder worden en maatschappelijk niet meer meetellen. Ze kunnen ontevreden worden over hun relatie en zowel hun kinderen als hun ouders lijken veel aandacht te eisen.

De overgang kan een grote impact hebben op jou en je omgeving. Op je werk lijkt het of je de controle verliest. Je twijfelt of je nog wel voldoende plezier uit je baan haalt. Stress heeft veel invloed op de hevigheid van je overgangsklachten. Dit wordt veroorzaakt door zaken als een gehaast bestaan, weinig tijd voor jezelf of je gezin, hoge werkdruk en spanningen op het werk of thuis. Stress put je uit en is niet gezond en al helemaal niet tijdens de overgang. In deze periode moet je heel goed voor jezelf te zorgen. Zoek voldoende ontspanning, eet gezond en ga naar buiten om te bewegen. De zelfhulpmodule van Mirro helpt je grip te krijgen op de veranderingen die de overgang met zich meebrengt. Je vindt hier tips en oefeningen om in balans te blijven. Hieronder kun je direct doorklikken.
 

Ouderen en alcohol

In de afgelopen jaren zijn ouderen boven de 55 steeds meer gaan drinken. De Gezondheidsraad adviseert gezonde volwassen mannen niet meer dan 2 standaardglazen alcohol per dag te drinken en gezonde volwassen vrouwen niet meer dan 1 standaardglas. De gemiddelde 55-plusser zit daar beduidend boven. Waarschijnlijk omdat zij meer tijd hebben en meer geld kunnen besteden. Hoe ouder je wordt, hoe slechter je alcohol verdraagt. Door veranderingen in je lichaam kun je alcohol minder goed verdragen dan voorheen. Alcohol blijkt bij valpartijen van ouderen regelmatig een rol te spelen. Ouderen hebben dan een grotere kans op botbreuken en deze herstellen ook moeilijker. Alcohol heeft bovendien effect op medicatie. Zo versterkt het de versuffende werking van slaap- en kalmeringsmiddelen en het heeft een remmende werking op antidepressiva en antibiotica. 

Ouderen zijn minder snel geneigd hun drankgebruik als een probleem te zien. Ze spreken elkaar bovendien minder snel aan op hun alcoholgebruik en zoeken niet makkelijk hulp. Via de zelfhulpmodule van Mirro krijg je meer inzicht in je drankgebruik. Twijfel je, klik dan door via onderstaand blok. De module doorloop je anoniem, zonder begeleiding van een zorgprofessional, op het moment dat het jou het beste uitkomt.