Werkstress en burnout

Werkstress / burnout

Stress en burnout

Stress op de werkvloer is beroepsziekte nummer 1. In meer dan 70% van de gevallen heeft psychisch verzuim te maken met stress op het werk. Grofweg 1 op de 3 werknemers scoort hoog op stressklachten. Vooral onder jongeren is werkstress de afgelopen jaren toegenomen. Stress kan zowel lichamelijke als geestelijke klachten veroorzaken. Als je stressklachten niet serieus neemt, kan dit leiden tot een burnout. Hierbij ben je leeg en opgebrand en je kunt niet meer functioneren. Dit gebeurt vaak na een periode waarin je overspannenheid hebt opgebouwd. Een burnout is niet op te lossen met een periode van rust. Werknemers met een burnout zitten gemiddeld 185 dagen thuis. En heb je eenmaal een burnout gehad, dan loop je groter risico op een 2de.

Stress is niet per definitie ongezond. Je kunt er namelijk beter door presteren. Het is wel belangrijk dat je daarna kunt herstellen. Signalen van stress kunnen zijn: slecht slapen, piekeren of geprikkeldheid. Stress kan ook zorgen voor lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, spierpijn, buikpijn, vermoeidheid en een lage weerstand. Stressgevoeligheid verschilt per persoon. Ook je leefstijl speelt daarbij een rol.

Ontspanning is 1 van de eenvoudigste en beste manieren om de balans te herstellen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met ademhalingsoefeningen of houdingsoefeningen. Neem daar de tijd voor en plan dit ook in. Zoek een manier van ontspannen die bij je past. Voor de 1 is dit een warm bad terwijl een ander zich ontspant door een stuk te fietsen.

De zelfhulpmodule van Mirro gaat in op de juiste balans tussen werk en privé. Je krijgt tips en oefeningen om stress het hoofd te bieden. De module doorloop je zelfstandig, zonder begeleiding van een zorgprofessional, op het moment dat het jou het beste uitkomt. Hieronder kun je direct doorklikken.

Het Nieuwe Werken

In veel bedrijven in Het Nieuwe Werken (HNW) al ingeburgerd. Om precies te zijn bij 9 op de 10 grote bedrijven en 43% van de kleinere bedrijven. HNW geeft werknemers meer eigen verantwoordelijkheid. Je mag zelf bepalen hoe je je werk indeelt en waar je het uitvoert. Dat betekent dat je op kantoor geen vaste werkplek meer hebt en het contact met je collega’s krijgt ook een andere invulling. Deze veranderingen kunnen stress met zich meebrengen. Enerzijds levert HNW je vrijheid op maar tegelijk ligt overbelasting op de loer. Niet iedereen gedijt bij Het Nieuwe Werken.

In de zelfhulpmodule van Mirro oefen je je vaardigheden voor HNW. Je leert hoe je je werkdruk kunt verlichten en je werkplezier vergroten. Hieronder kun je direct doorklikken.